Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Pet Travel
doggy

NEKOLIKO SAVETA ZA PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Kada ste odlučili gde ćete putovati, veoma je važno da se uverite da će zemlja koju ste odabrali omogućiti da vas vaš ljubimac prati. Recimo, Velika Britanija ima vrlo stroga pravila; obavezan karantin za kućne ljubimce koji dolaze iz zemalja koje ne potpadaju pod njihovu šemu. Ta šema zahteva da su kućni ljubimci čipovani, vakcinisani, testirani i sertifikovani - proces koji traje mesecima. Ukoliko ste se odlučili za neku od zemalja Evropske unije, morate imati zdravstveni sertifikat i pasoš za vašeg ljubimca.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - uprava za veterinu - propisalo je 2006. godine instrukciju o načinu izdavanja veterinarskih sertifikata za kućne ljubimce, koji sa vama putuju u zemlje Evropske Unije. Na osnovu toga, neophodno je obezbediti sledeće uslove za dobijanje dokumenata za vašeg ljubimca:

  • Kućni ljubimac mora imati ugrađen mikročip.
  • Kućni ljubimac mora biti vakcinisan protiv besnila, a neophodno je priložiti i potvrdu o vakcinaciji na uvid.
  • Vlasnici kućnih ljubimaca moraju priložiti potvrdu o zdravstvenom stanju ljubimca, izdate od strane veterinara, a najkasnije 48h pre putovanja.
  • Morate priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije - što je kod nas Pasterov zavod u Novom Sadu - o urađenom pregledu seruma krvi kućnih ljubimaca na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila. Uzorak krvi se šalje samo preko veterinarskih ordinacija (ne možete sami odneti ili poslati uzorak). Rezultati se čekaju oko 10 radnih dana. Dobro je to da je rezultat dobijen analizom krvi, dokument koji važi dok god je vaš ljubimac živ. Samo vodite računa da kasnije redovno vakcinišete vaše ljubimce protiv besnila, jer ukoliko zakasnite nekoliko dana sa vakcinom, dobijeni rezultati titra se poništavaju i morate sve ponovo.

Sa rezultatima analize i pasošem, u kome se nalaze podaci o svim vakcinama i broj mikročipa, idete u Republičku veterinarsku inspekciju Republike Srbije, koja vam izdaje sertifikat za izlazak iz zemlje. Imajte na umu da ceo ovaj proces može da potraje, tako da planirate unapred. EU je trenutno jedina destinacija za koju vaš ljubimac mora da ima pasoš. Za više informacija, konsultujte se sa vašim veterinarom ili posetite sajt Evropske komisije, koji sadrži sveobuhvatan spisak propisa i formi. Svakako se pre putovanja na željenu destinaciju, raspitajte o svim propisima i pravilima koja važe u toj zemlji.

Pdf Icon Pet Travel
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja