Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Pet Travel
doggy

NEKOLIKO SAVETA UKOLIKO PUTUJETE KOLIMA

PRE POLASKA:

 1. Dokumenta - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - uprava za veterinu - propisalo je 2006. godine instrukciju o načinu izdavanja veterinarskih sertifikata za kućne ljubimce, koji sa vama putuju u zemlje Evropske unije. Na osnovu toga, neophodno je obezbediti sledeće uslove za dobijanje dokumenata za vašeg ljubimca:

  • Kućni ljubimac mora imati ugrađen mikročip.
  • Kućni ljubimac mora biti vakcinisan protiv besnila, a neophodno je priložiti i potvrdu o vakcinaciji na uvid.
  • Vlasnici kućnih ljubimaca moraju priložiti potvrdu o zdravstvenom stanju ljubimca, izdate od strane veterinara, a najkasnije 48h pre putovanja.
  • Morate priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije - što je kod nas Pasterov zavod u Novom Sadu - o urađenom pregledu seruma krvi kućnih ljubimaca na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila. Uzorak krvi se šalje samo preko veterinarskih ordinacija (ne možete sami odneti ili poslati uzorak). Rezultati se čekaju oko 10 radnih dana. Dobro je to da je rezultat dobijen analizom krvi, dokument koji važi dok god je vaš ljubimac živ. Samo vodite računa da kasnije redovno vakcinišete vaše ljubimce protiv besnila, jer ukoliko zakasnite nekoliko dana sa vakcinom, dobijeni rezultati titra se poništavaju i morate sve ponovo.
  • Sa rezultatima analize i pasošem, u kome se nalaze podaci o svim vakcinama, kao i broj mikročipa, idete u Republičku veterinarsku inspekciju Republike Srbije, koja vam izdaje sertifikat za izlazak iz zemlje.

  Za više informacija, konsultujte se sa vašim veterinarom ili posetite sajt Evropske komisije, koji sadrži sveobuhvatan spisak propisa i formi.

  Napomena: Svaka zemlja ima svoja pravila vezana za ulazak kućnih ljubimaca na njenu teritoriju, zato pre nego što krenete obavezno se raspitajte o uslovima zemlje u koju putujete.

 2. Ograničite kretanje u vozilu - napravite plan o tome kako ćete pravilno ograničiti vašeg ljubimca u vozilu. Ovo je vrlo bitan element za putovanje, koje se ne uzima dovoljno ozbiljno. Realnost je ta, da stotine kućnih ljubimaca bude povređeno ili čak ubijeno svake godine, jer im je dozvoljeno slobodno kretanje u vozilu. čak je i život vozača u opasnosti, jer životinja može da ometa vozača i na taj način da dođe do nesreće. Zaštitne mreže u vozilima, sigurnosni pojasevi za ljubimca, auto sedišta za ljubimce i kavezi za putovanje; sve su to odlične stvari da sigurno putujete i vi i vaš ljubimac. Važno je samo da nekoliko nedelja ranije upoznate vašeg ljubimca sa stvarima za ograničeno kretanje u vozilu, tako da mu prilikom putovanja bude prijatno.

 3. Privremeni ID privesci - identifikacioni privesci, zajedno sa fotografijom vašeg ljubimca, pomoći će da se obezbedi njihov bezbedan povratak ukoliko se izgube. Stavite privremeni ID privezak, pored njihovog stalnog. Napišite adresu i broj telefona gde ćete ostati, uz broj svog mobilnog telefona i možda vaše e-mail adrese.

 4. Nužne potrepštine - spakujte dovoljnu količinu hrane za vašeg ljubimca. Ne oslanjajte se na zaustavljanje na putu, kako bi kupili hranu ili da čekate do krajnjeg odredišta. Možda nećete naći istu hranu koju jede vaš ljubimac, a uvođenje nove hrane tokom putovanja se ne preporučuje. Ponesite činiju za hranu i sklopivu posudu za vodu za putovanja, prostirke, povodac, ogrlicu i ID priveske, omiljene igračke, četku i neophodne lekove. I naravno, uvek imajte dovoljno vode na raspolaganju za vašeg ljubimca.

 5. Omiljena igračka - kako biste umanjili stres, ponesite vašem ljubimcu omiljenu igračku ili neku stvar sa vašim mirisom.

NA PUTU:

 1. Pravite pauze - obezbedite česte pauze i uverite se da je vaš kućni ljubimac uvek na povodcu kada je van vozila i da nosi ogrlicu sa stalnim i privremenim priveskom.

 2. Tečnost - uvek tokom pauza obezbedite vašem ljubimcu malo sveže vode.

 3. Hrana - preporučuje se da tokom putovanja dajete ljubimcu vrlo malo hrane, odnosno da dnevni unos hrane svedete na minimum. Dajte vašem ljubimcu hranu koju redovno jede, da ne bi imao problema sa stomakom tokom putovanja.

 4. Ne ostavljajte ih same - nikada ne ostavljajte vašeg ljubimca bez nadzora u parkiranom vozilu. U toplim danima, temperatura u vašem vozilu može porasti za nekoliko minuta i preko 45 stepeni, čak i sa odškrinutim prozorima.

 5. Bezbedno i udobno - koji god metod da ste odabrali za ograničenje kretanja vašeg ljubimca u vozilu, imajte na umu da je njihov komfor prioritet. Kao što je važno za vas da vam sedište tokom putovanja bude udobno, tako i vašem ljubimcu treba da bude udobno. Obično je njihovo omiljeno ćebe za njih najudobnije "sedište".

Pdf Icon Pet Travel
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja