Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Pet Travel
doggy

NEKOLIKO SAVETA UKOLIKO PUTUJETE AVIONOM

Da biste osigurali bezbednost i udobnost vašeg kućnog ljubimca u toku leta, važno je da sledite neke osnovne savete i uputstva.

Obavezno se upoznajte sa pravilima prevoza kućnih ljubimaca aviokompanije sa kojom letite i uzmite u obzir sledeće: da li kompanija dozvoljava da vašeg malog psa ili mačku nosite sa vama u kabinu, da li kompanija ima neka ograničenja za transport vašeg ljubimca ispod kabine, u prtljažnom delu aviona i da li kompanija ima neke posebne zahteve u vezi zdravlja i vakcinacije vašeg ljubimca?

Pre putovanja posetite veterinara i uradite zdravstveni pregled životinje, kako biste bili sigurni da je vaš ljubimac spreman za put i uverili se da je primio sve neophodne vakcine. Obavestite svog veterinara o planovima da putujete avionom, a on će vam najbolje reći da li je vaš ljubimac pogodan za ovaj vid putovanja. Kada ste dobili zeleno svetlo, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaš let protekne srećno i bezbedno:

 1. Dokumenta - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - uprava za veterinu - propisalo je 2006. godine instrukciju o načinu izdavanja veterinarskih sertifikata za kućne ljubimce, koji sa vama putuju u zemlje Evropske unije. Na osnovu toga, neophodno je obezbediti sledeće uslove za dobijanje dokumenata za vašeg ljubimca:

  • Kućni ljubimac mora imati ugrađen mikročip.
  • Kućni ljubimac mora biti vakcinisan protiv besnila, a neophodno je priložiti i potvrdu o vakcinaciji na uvid.
  • Vlasnici kućnih ljubimaca moraju priložiti potvrdu o zdravstvenom stanju ljubimca, izdate od strane veterinara, a najkasnije 48h pre putovanja.
  • Morate priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije - što je kod nas Pasterov zavod u Novom Sadu - o urađenom pregledu seruma krvi kućnih ljubimaca na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila. Uzorak krvi se šalje samo preko veterinarskih ordinacija (ne možete sami odneti ili poslati uzorak). Rezultati se čekaju oko 10 radnih dana. Dobro je to da je rezultat dobijen analizom krvi, dokument koji važi dok god je vaš ljubimac živ. Samo vodite računa da kasnije redovno vakcinišete vaše ljubimce protiv besnila, jer ukoliko zakasnite nekoliko dana sa vakcinom, dobijeni rezultati titra se poništavaju i morate sve ponovo.
  • Sa rezultatima analize i pasošem, u kome se nalaze podaci o svim vakcinama, kao i broj mikročipa, idete u Republičku veterinarsku inspekciju Republike Srbije, koja vam izdaje sertifikat za izlazak iz zemlje.

  Za više informacija, konsultujte se sa vašim veterinarom ili posetite sajt Evropske komisije, koji sadrži sveobuhvatan spisak propisa i formi.

  Napomena: Svaka zemlja ima svoja pravila vezana za ulazak kućnih ljubimaca na njenu teritoriju, zato pre nego što krenete obavezno se raspitajte o uslovima zemlje u koju putujete.

 2. Direktni letovi - koristite direktne letove. Promena aviona za vašeg ljubimca može da prouzrokuje stres, naročito ako prekid putovanja nema adekvatno vreme za njegovu šetnju ili obavljanje osnovnih fizioloških potreba.

 3. Isti let i obavešteno osoblje u avionu - uvek putujte na istom letu kao i vaš ljubimac. Pitajte aviokompaniju ako možete da gledate utovar i istovar vašeg ljubimca u prtljažni deo aviona. Pored toga, kada se ukrcate na avion, obavestite osoblje da vaš kućni ljubimac putuje sa vama, kako bi mogle da se preduzmu posebne mere (npr. da budete sigurni da je uključeno grejanje u prtljažniku).

 4. Dođite na aerodrom ranije - spakujte se na vreme i na aerodrom dođite znatno ranije, kako biste lagano sredili sve što je potrebno za vaš let i let vašeg ljubimca. Potrudite se da budete staloženi, jer vaš ljubimac oseća vaše raspoloženje. Same pripreme i let su za njega već dovoljno stresni.

 5. Omiljena igračka - kako biste umanjili stres, ponesite vašem ljubimcu omiljenu igračku ili neku stvar sa vašim mirisom.

 6. Putne oznake - obavezno na kavez stavite vaše ime i prezime, adresu krajnje destinacije, broj telefona, kontakt osobu na krajnjoj destinaciji, vašu adresu u zemlji u kojoj živite i broj telefona.

 7. Odgovarajuća ogrlica i identifikacija - važno je da ogrlica vašeg ljubimca bude taman, tako da ne može da se zakači za vrata kaveza. Na ogrlicu stavite identifikacione podatke i to: vašu stalnu adresu u zemlji u kojoj živite, broj telefona, vaše ime i prezime, privremenu adresu u zemlji u koju putujete, broj telefona i kontakt osobu.

 8. Hranjenje - ne hranite vašeg ljubimca četiri do šest sati pre leta. Možete mu pred put dati malu količinu vode. Ako je moguće, osigurajte sklopivu činiju za putovanja u unutrašnjosti kaveza i stavite u nju nekoliko kocki leda.

 9. Fotografija - ponesite noviju fotografiju vašeg ljubimca. Ovo će olakšati drugima da vam pomognu da pronađete vašeg ljubimca kada se odvoji od vas.

 10. Bez sedativa - nemojte davati svom kućnom ljubimcu sredstva za umirenje, ukoliko ih vaš veterinar nije prepisao.

 11. Povodac - ponesite sa sobom povodac, tako da možete da prošetate vašeg ljubimca pre čekiranja i po dolasku na određnu destinaciju. Ne stavljajte povodac unutar kaveza i nemojte ga ostavljajti sa spoljne strane.

 12. Po dolasku - kada stignete na odredište, otvorite kavez i pregledajte vašeg ljubimca. Ako bilo šta izgleda da nije u redu, odmah odvedite vašeg ljubimca do veterinara. Uzmite rezultate pregleda u pisanom obliku, na kojima obavezno treba da stoje datum i vreme.

Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja